Bedrijvenwegwijzer
Beeldende Kunstenaars


A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z
Gemeente Waddinxveen

Inhoud

Waddinxveen is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente heeft 26.166 inwoners. Het dijkdorp ontstond in de 13e eeuw als veenontginning op de westoever van de Gouwe.

Waddinxveen is vooral bekend vanwege de Waddinxveense hefbrug (1936) over de Gouwe. Verder staat Waddinxveen van oudsher bekend om de meubelfabrieken en stroopwafelbakkerijen die er nog steeds gevestigd zijn. In het zuiden van de gemeente ligt een deel van de Zuidplaspolder. In het noorden bevindt zich het Gouwebos, een groene buffer tussen Waddinxveen en Boskoop. De grond van deze buffer is het eigendom van gemeente Waddinxveen, terwijl de bomen het eigendom zijn van gemeente Boskoop. Dit moet verzekeren dat de ontwikkeling van dit gebied door beide gemeenten wordt geaccepteerd.

In de gemeente Waddinxveen bevindt zich de Vergeten Plek. Het water staat er op 7,10 m onder NAP, dat is het laagste polderwaterpeil van Nederland. Om daar de aandacht op te vestigen is er in 1996 een monument verrezen, ontworpen door Eline Ouwendijk.

Geschiedenis

Op 20 april 1233 verkocht Floris IV, graaf van Holland, voor 200 Hollandse ponden een gebied woest veen langs de Gouwe aan Nicolaas van Gnepwijk, Herbaren van Aalsmeer en Woubrecht. Het gebied kreeg de naam 'Waddinxvene'. Deze gebeurtenis is de aanleiding geweest tot de viering van het 750-jarig bestaan van Waddinxveen in 1983. 20 april 1233 mag derhalve worden beschouwd als de ?geboortedatum? van deze gemeente. Toch is het niet zeker of dit de werkelijke ontstaansdatum is van het dorp.

Wat nu Waddinxveen is waren vroeger drie kernen: Noord-Waddinxveen (gemeente Noord-Waddinxveen) gelegen aan de Dorpstraat, Zuid-Waddinxveen (gemeente Zuid-Waddinxveen) gelegen bij de brugkerk en de hefbrug, en Zuid Gouwekade (gemeente Broek, Thuil en 't Weegje) gelegen bij de Sint Victorparochie aan de Zuidkade. In 1870 kwamen alle kernen in één gemeente te liggen. Door latere uitbreidingen kwamen ze tegen elkaar aan te liggen. Aan de hand van de verschillende concentraties met oude bebouwing is nog te zien dat het oorspronkelijk om drie aparte kernen gaat. Het oudste van de drie oorspronkelijke dorpen is Noord-Waddinxveen. Door uitbreiding van zowel de Zuidplas als de noordelijke plassen zocht een gedeelte van de bewoners hun heil nabij de Gouwe. Op deze manier ontstonden de andere twee kernen.

Oorsprong van de naam

Er is onduidelijkheid over de precieze oorsprong van de naam Waddinxveen. De oudst bekende vermelding van de plaatsnaam, uit 1233, is zoals gezegd 'Waddinxvene'. Er is een theorie die zegt dat de naam is afgeleid van de persoonsnaam '(van de) Wadding', waarbij de plaats is gelegen in het 'veen van Wadding'. Een andere mogelijkheid is dat de plaatsnaam is ontstaan uit een aanduiding voor water, afgeleid van 'wadde'. Voor de Tweede Wereldoorlog werd de naam geschreven als 'Waddingsveen', zoals meer plaatsen in Nederland de 'x' toen met 'gs' (of 'ks') werd geschreven.

Stedelijke ontwikkeling

Rond 1980 was de eerste fase van de nieuwbouwwijk Zuidplas gereed, gelegen in het zuidwesten van Waddinxveen, nadat eind jaren 60 al nieuwbouwwijken tot stand waren gekomen in het westelijk en noordelijk deel van de gemeente. Vrij bijzonder is de Ontmoetingskerk (1969) aan de Groensvoorde voor protestanten én katholieken samen. In 1975 werd winkelcentrum de Passage geopend, tussen hefbrug en station in. In Waddinxveen is een nieuw winkelcentrum gebouwd op het oude terrein van voetbalclub CVV Be Fair, dit winkelcentrum Gouweplein is geopend op 20 november 2014. De voetbalvereniging verhuisde al in de zomer van 2008, de andere verenigingen volgen later. In het nieuwe centrum biedt plaats aan onder andere een nieuwe bibliotheek, winkels en horeca. Ook is er ruimte voor sociale woningbouw en koopwoningen en onder het nieuwe centrum bevindt zich een grote parkeergarage.

In Waddinxveen-zuid, tussen de wijk Zuidplas, de Zuidelijke Rondweg en de spoorlijn in, is een nieuwe woonwijk gepland. Deze draagt de naam Triangel. Deze woonwijk zal in fasen worden gebouwd, met de laatste fase in 2025. Aan deze wijk komt ook het derde station van Waddinxveen te liggen, Waddinxveen-Zuid geheten. Dit station ligt aan de toekomstige RijnGouweLijn, tussen Gouda en Noordwijk.

De gehuchten binnen de gemeente Waddinxveen zijn Bloemendaal en Middelburg (dat trouwens slechts gedeeltelijk binnen de gemeentegrenzen van Waddinxveen valt, gedeeltelijk binnen Boskoop en gedeeltelijk Bodegraven-Reeuwijk).

Stedenband

Waddinxveen heeft een jumelage met de stad Pelh?imov in Tsjechië. Vanuit het Coenecoop College vinden er ieder jaar uitwisselingsprojecten plaats waarbij Nederlandse scholieren van de school een week in Tsjechië verblijven en vice versa. In 2008 zijn er echter geen leerlingen uit Tsjechië naar Waddinxveen gekomen.

Informatie
BurgemeesterDhr. Evert Jan Nieuwenhuis
AdresRaadhuisplein 1, 2741HR WADDINXVEEN
Postbus400, 2740AK WADDINXVEEN
Telefoon0182-624624
E-mailgemeente@waddinxveen.nl
Websitewww.waddinxveen.nl
Inwoners26100
Oppervlakte29 km2
Gemeenten
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z
 
© 2025 Bedrijvenwegwijzer.nl    Alle rechten voorbehouden.